Med EU kan vi stötta HBTQ-personer – Debattartikel med Wikström

I söndags, 1/9 hade jag och Cecilia Wikström en debattartikel i Nerikes Allehanda.

Den går att läsa i sin helhet här:

EU:s måtto är ”förenade i mångfalden”, ett måtto som vissa medlemsländer har svårt att förstå innebörden av. Fördraget slår fast mycket tydligt att unionen ska bygga på värden om respekt för människans frihet och jämlikhet, inklusive respekt för personer som tillhör minoriteter. Precis vad även Pride handlar om, respekt för var och en, oavsett vem man är eller hur vi väljer att leva våra liv.

Prideparader blir ett allt vanligare inslag på gator och torg i Sverige och i Europa. Men än har vi inte nått den punkten då det är ett självklart inslag som kan tas för givet. I våras blossade det upp en het debatt då Litauen försökte avstyra en Prideparad i Vilnius. Man försökte på olika sätt styra om paraden till stadens utkanter och minska den. Men reaktionerna i Europa lät inte vänta på sig. Återigen blev det tydligt att EU finns för att försvara medborgarnas rättigheter, inte staternas.

Efter turbulensen gick Prideparaden tillslut av stapeln i centrala Vilnius och det blev en riktig fest och man bevisade att kärlek inte är något att frukta! Men så väl har det inte slutat överallt. I Ryssland till exempel stiftas det homofoba lagar och utvecklingen går åt fel håll. Därför är det fortfarande så viktigt att vi viftar med regnbågsflaggan och visar att det finns ett stöd och att vi som vill ser mer kärlek är fler än de som vill förtrycka den.

I somras när påven fick frågan om sin syn på homosexualitet svarade han ”vem är jag att döma?”. Det är ett för katolicismen unikt uttalande och kanske kan vi i och med det se en liten öppning till ökad förståelse och ett öppet samhälle. Vilka är vi att döma? Det borde vara en självklarhet att respektera människors rätt att välja sina liv som man vill. All kärlek är lika fin och den är alltid en gåva.

Som liberaler sätter vi alltid mänskliga rättigheter främst. med hjälp av EU kan vi lättare sätta stopp när HBTQ-rättigheter kränks runt om i Europa, till exempel när Europakonventionen förbjöd tvångssterilisering för personer som genomgår en könskorrigering i Sverige. EU finns där som en garant för allas vår frihet, jämlikhet och rättighet till våra egna liv. Precis det som även Pride handlar om.

Cecilia Wikström, Europaparlamentariker (FP)

Emil Rissve, ordförande liberala studenter i Örebro

Om ERissve

Studerar nationalekonomi på Örebro Universitet. Aktiv inom folkpartiet och debatterar mycket sexualpolitik och feminism. Brinner för mänskliga rättigheter, för välfärd och kapitalism. Är djurrättare och tycker att EU är det bästa som hänt sedan potatisen kom till europa.

Lämna en kommentar